Gotowe posiłki bez gotowania
W dzisiejszych czasach bardzo wiele osób nie ma czasu na odpoczynek czy zjedzenie śniadania. Cały czas w biegu między pracą, dziećmi i innymi obowiązkami, które cały czas wiszą nam nad głową. Gdzie w tym całym bałaganie znaleźć chwilę czasu na to, żeby przygotować zdrowy, wartościowy i smaczny posiłek dla siebie i dla rodziny?
Catering, czyli dieta pudełkowa – idealne rozwiązanie dla zapracowanych osób
Dieta pudełkowa jest to stosunkowo niedawne odkrycie na polskim rynku. Na czym to polega? Najprościej rzecz ujmując jest to forma cateringu, czyli dostarczanie do klienta zamówionych jedzenia i napojów. Jednak to nie wszystko
Dieta pudełkowa (cateringowa) polega w głównej mierze na otrzymywaniu wybranej ilości zbilansowanych posiłków przygotowanych na cały dzień, tydzień, miesiąc (w zależności od wybranego programu). Nazwa “pudełkowa” pochodzi od formy w jakiej jedzenie jest dostarczane do klienta – jedzenie umieszczane jest w pudełkach. Ta forma cateringu sprawdza się perfekcyjnie dla osób, które nie mają na co dzień zbyt wiele czasu przez swoje obowiązki i pracę, aby móc przygotowywać dla siebie zbilansowane zdrowe posiłki.
Zdrowo i za niewielkie pieniądze
Bardzo dużym plusem diety typu pudełkowej jest to, że jadłospis jest układany dokładnie pod nas przez profesjonalnego dietetyka. Specjalista ustali dla nas najkorzystniejszą opcję i dobierze odpowiednie składniki, które pokryją nasze dobowe zapotrzebowanie kaloryczne. Do przedstawionego przez niego menu możemy dodać oczywiście nasze własne urozmaicenia.
Oczywiście należy wziąć pod uwagę, że dieta pudełkowa nie jest to najtańsze rozwiązanie, ale z pewnością jedno z najzdrowszych. Cena jest uzależniona przede wszystkim od rodzaju wybranej przez nas diety z oferty i od ilości posiłków, które będziemy zamawiać. Możemy również zrezygnować z samego zamawiania pudełek, a zająć się sami przygotowywaniem posiłków opierając się na przepisach opracowanych dla nas przez dietetyka.
Wady i zalety diety cateringowej
Zaczynając od zalety diety pudełkowej należy przede wszystkim wspomnieć o tym, że gastronomia zajmują się profesjonalni kucharze i dietetycy, którzy dbają o to, aby każdy posiłek był wysokiej jakości i wykonany z najlepszych produktów dostępnych na rynku. Kolejnym dużym plusem jest ilość zaoszczędzonego czasu, którego nie musimy przeznaczać na robienie zakupów i długiego godziny spędzone w kuchni na przygotowywaniu posiłków. Nie musimy się także martwić o to, czy to co jemy jest zdrowe i odpowiednie dla naszego organizmu, ponieważ już ktoś inny o to dba. Jest to bardzo wygodne. Bardzo często także firmy, które zajmują się tego typu działalnością dbają o to, żeby pudełka były w pełni ekologiczne i nie szkodliwe dla środowiska.
Jednakże dieta pudełkowa ma też swoje minusy. Jednym z nich jest na pewno cena. Nie wykluczone także, że może zdarzyć się sytuacja, gdy przygotowany dla nas posiłek będzie nam po prostu nie smakować, ponieważ znajdzie się w nim składnik, którego nie lubimy.
Najnowsze komentarze